1. Piskavica pomaže u regulaciji šećera u krvi
- Spojevi u piskavici pomažu u regulaciji šećera u krvi.
- Sluz, koja čini 25 do 45 posto sjemena sabljastog tripsa, izlučuje se iz sjemena tijekom procesa probave i oblaže stijenke tankog crijeva, a također pomaže želucu da se sporije prazni.
- Rezultat ova dva učinka je da glukoza sporije ulazi u krvotok nakon obroka (ne dolazi do tipičnog brzog skoka i potom pada šećera koji uzrokuje brzu glad nedugo nakon obroka).
- Dodatno, aminokiselina koja se nalazi u piskavici (4-hidroksi izoleucin) potiče gušteraču na lučenje inzulina. Također, piskavica omogućuje stanicama da bolje reagiraju na inzulin.
2. Piskavica potiče stvaranje majčinog mlijeka
- Može li piskavica povećati količinu mlijeka kod majki koje doje? Da! Od davnina su žene na Bliskom istoku, u sjevernoj Africi i Indiji koristile piskavicu za poticanje protoka mlijeka. Istraživanje je pokazalo da piskavica može povećati proizvodnju mlijeka za čak 900 posto, iako nitko ne zna točno kako. Vjerojatno je da ulje sadržano u sjemenkama piskavice igra važnu ulogu u promicanju stvaranja mlijeka.
- Koliko velike doze uzeti? Doze manje od 3500 mg dnevno ne djeluju na mnoge žene. Jedan od načina da saznate uzimate li ispravnu dozu je da polako povećavate dozu sve dok znoj i urin ne počnu mirisati na javorov sirup.
Piskavica se koristi ili kratkoročno za povećanje količine mlijeka ili dugoročno za povećanje količine mlijeka. Studije ne pokazuju nikakve nuspojave na majku ili bebu pri dugotrajnoj primjeni. - Gotovo sve majke prijavljuju povećanje količine mlijeka unutar 24 do 72 sata nakon uzimanja piskavice. Većina smatra da mogu prestati uzimati biljku nakon što im se poveća proizvodnja mlijeka, ali važno je potpuno isprazniti obje dojke svaka dva do tri sata. Piskavica neće poboljšati nisku proizvodnju mlijeka ako dojke nisu potpuno ispražnjene.
3. Piskavica regulira kolesterol u krvi
- Ena od prednosti sabljastega triplata je, da zmanjšuje količino holesterola, ki ga telo proizvaja. Njegova najpomembnejša prednost je, da znižuje slab holesterol, sicer znan kot lipoprotein z nizko gostoto.
- V raziskavi, ki so jo opravili v Univerzi v Michiganu, so odkrili, da semena vsebujejo steroidne saponine, ki so odgovorni za upočasnitev absorpcije holesterola v črevesju.
- Ti saponini prav tako zmanjšujejo hitrost proizvodnje holesterola. Poleg tega zmanjšajo število trigliceridov, ki se absorbirajo iz maščobnih kislin. Po drugi strani pa sproščajo dober holesterol v telesu.
- Jedna od prednosti piskavice je da smanjuje količinu kolesterola koju tijelo proizvodi. Njegova najvažnija prednost je da snižava loš kolesterol, inače poznat kao lipoprotein niske gustoće.
- U studiji provedenoj na Sveučilištu u Michiganu otkriveno je da sjemenke sadrže steroidne saponine koji su odgovorni za usporavanje apsorpcije kolesterola u crijevima.
- Ovi saponini također smanjuju stopu proizvodnje kolesterola. Osim toga, smanjuju broj triglicerida koji se apsorbiraju iz masnih kiselina. S druge strane, oslobađaju dobar kolesterol u tijelu.
- Dodatak prehrani – 90 kapsula
- Preporučena dnevna količina: 2 kapsule
- Dovoljno za: 45 porcija
- Upute za uporabu: Uzmite 2 kapsule dva do tri puta dnevno, po mogućnosti s hranom.
- Skladištenje: Skladištiti na temperaturi do 25 C, zaštićeno od vlage i svjetlosti
2 kapsule sadrže: | Količina | %PDU |
Piskavica (sjemenke) | 1220 mg | * |
* Preporučeni dnevni unos (PDU/RDA) nije određen
- Sastojci: piskavica (sjeme), želatina, mikrokristalna celuloza (biljna vlakna), magnezijev stearat
- Proizvođač: Swanson (SAD)
- Čuvati izvan dohvata djece!
- Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu i raznoliku prehranu.
- Preporučena dnevna količina ili doza ne smiju se prekoračiti.
- Rok trajanja najmanje do kraja mjeseca: otisnuto na pakiranju